




 |

|
Paardenmelk is
van alle melksoorten van onze huisdieren het meest met de menselijke
moedermelk te vergelijken. Het gehalte aan eiwit, melksuiker
(=lactose) mineralen en sporenelementen komt ongeveer overeen.
Het ijzer- en vitamine C gehalte van de paardenmelk is hoger.
Het lagere vetgehalte is onder voedingsfysiologische gezichtspunten
eerder positief te beoordelen. Daarbij zijn de vetzuren grotendeels
meervoudig onverzadigd. |
|
Merrie |
Vrouw |
Koe |
Schaap |
Geit |
Kameel |
Eiwit |
2,1 |
1,5 |
3,5 |
5,2 |
3,8 |
3,6 |
Vet |
1,3 |
4,0 |
3,4 |
6,2 |
4,1 |
2,5 |
Melksuiker |
6,3 |
6,9 |
4,6 |
4,2 |
4,4 |
5,0 |
Reststoffen |
0,4 |
0,3 |
0,8 |
1,9 |
1,9 |
0,7 |
|
Het calciumgehalte
bedraagt 0,11% en het fosforgehalte is 0,06 %. Verder bevat
paardenmelk een keur aan vitaminen die betrokken zijn bij de
vorming van nieuwe huid (Vitamine A) , het bestrijden van ontstekingen
(Vitamine B12) oxidatie vermindering van de stofwisseling (Vitamine
C) en de beroemde vitamine E die ook wel de actiefste biologische
vitamine genoemd wordt en die in verbinding met andere vitaminen
de strijd aanbindt met vele huidproblemen. |
samenstelling
- werking - gebruik
- onze paarden - contact/info
- homepage |
|